RENUNG-RENUNGKAN LAH WAHAI SAHABAT


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Hai orang-orang yang beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (Surah A-Maidah ayat 8)


Sabtu, 25 Jun 2016

PENCERAHAN ISU KAFIR HARBI OLEH DR MAZA, HARAP-HARAP MUFTI PAHANG BACALAH!

Oleh Dr Mohd Asri Zainul Abidin 

Isu kafir harbi kadang-kala disebut oleh sesetengah pihak tanpa memahami maksud sebenar istilah berkenaan. Istilah harb merujuk kepada peperangan. Dalam pembahagian silam tentang jenis-jenis negara; disebut dar al-Islam dan dar al-harb. Juga ditambah oleh sebahagian penulis pembahagian ketiga dar al- ‘ahd. 


Secara ringkasnya, dar al-Islam mempunyai tiga ciri utama; kekuasaan politik berada di tangan Muslimin, zahir padanya hukum dan syiar Islam sekalipun tidak sempurna atau pun sebahagian sahaja dan kaum muslimin aman beramal dengan agama mereka sementara ahl-zimmah aman berdasarkan perjanjian mereka. 


Manakala negara-negara yang mempunyai perjanjian dengan umat Islam maka mereka adalah dar al-‘ahd. 


Atas asas ini Dr Yusuf al-Qaradawi menyimpulkan bahawa keseluruhan negara umat Islam yang wujud pada hari ini adalah dar al-Islam ataupun negara Islam termasuklah Malaysia. 


Sementara kesemua negara bukan dar al-Islam yang berada di bawah Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) adalah dar al-‘ahd termasuklah Amerika. Hanya dikategori sebagai dar al-harb pada masa ini ialah Negara Zionis Israel disebabkan kerana permusuhan yang zahir dan berterusan dengan umat Islam (Lihat: al-Qaradawi, Fiqh al-Jihad, Kaherah: Maktabah Wahbah, ms 888-908) 


Setelah memahami hal tersebut, maka dalam istilah awal, warga bukan Islam yang hidup dalam masyarakat Muslim ataupun bawah dar al-Islam (negara Islam) dengan mengikat perjanjian kewarganegaraan disebut sebagai ahl-zimmah. Dalam konteks moden setiap yang mendapat kerakyatan dalam dar al-islam itu seorang zimmi, bererti yang dipelihara atau dilindungi haknya. Walaupun begitu, istilah ahl-al-zimmah itu boleh elakkan di zaman kini dengan menyebut rakyat atau warga negara bukan Islam. 


Sementara kafir harbi, berdasar yang dibincang di atas ialah bukan Islam yang menolak dan menentang seruan Islam, bersekongkol dengan musuh-musuh Islam, tiada sebarang perjanjian aman dengan dar al-Islam dan mereka tinggal di negara mereka dar al-harb (Lihat: ibid, ms 912). Maka bukan Islam yang mendapat kerakyatan dan dipelihara oleh undang-undang negara Muslim, tidak dinamakan dengan kafir harbi. Sehinggalah dia tiada lagi sebarang ikatan perjanjian dengan negara Islam dan tidak dilindungi lagi oleh undang-undang negara Islam. 


Dengan itu rakyat Malaysia yang bukan Islam tidak boleh dikatagorikan kafir harbi yang boleh diperangi dan halal darahnya ditumpahkan selagi mereka mempunyai ikatan hubungan dengan negara! 


DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN 

mufti Perlis.

5 ulasan:

 1. SEKIAN LAMA SAYA BERMAIN TOGEL BARU KALI INI SAYA
  MERASAKAN KEMENANGAN 4D INI SEMUA ATAS BANTUAN
  MBAH SERO YANG MEMBERIKAN ANGKA GHOIB HASIL RITUAL
  YAITU SGP (5377) 09-MARET-2017 SYUKUR ALHAMDULILLAH DAPAT
  KEMENANGAN (300 JUTA) SAYA SUDAH BISA MELUNASI
  HUTANG-HUTANG SAYA TERIMA KASH BANYAK MBAH SERO
  SAYA TIDAK AKAN MELUPAKAN BUDI BAIK MBAH KEPADA
  KELUAGA SAYA BAGI SAUDARAH-SAUDARAH BUTUH
  BANTUAN ANDA TERLILIT HUTANG MAU MENANG SEPERTI SAYA
  LANSUNG HUBUNGI: ( 082 370 357 999 ) MBAH SERO
  UNTUK INFO LEBIH LENGKAP BUKA AJA BLOG MBAH SILAHKAN KLIK DISINI
  KARNA SAYA SENDIRI SUDAH MEMBUTIKANNYA TERIMA KASIH..

  BalasPadam
 2. تقدم شركة العربي للخدمات المنزلية خدماتها في مجال نقل الاثاث داخل المملكة

  شركة نقل اثاث بحائل

  شركة نقل عفش بحائل

  دينا نقل اثاث بحائل

  BalasPadam

 3. تقدم شركة العربي شركة للخدمات المنزلية بحائل خدماتها في مجال تنظيف وتعقيم وعزل الخزانات

  شركة تنظيف خزانات بحائل


  شركة عزل خزانات بحائل

  BalasPadam

 4. تقدم شركة العربي شركة للخدمات المنزلية بحائل خدماتها في مجال تنظيف وتعقيم وعزل الخزانات

  شركة تنظيف خزانات بحائل


  BalasPadam